Korte trips naar The New Forest:

Deze pagina bestaat uit 2 hoofdstukken. Enerzijds vind je alle bezochte plaatsen tijdens de heen- en de terugreis. En anderzijds alle plaatsen die we hebben bezocht tijdens ons verblijf in The New Forest. Het betreft telkens trips van 4 à 5 dagen meestal met de motorfiets. Naast de naam van de bezochte plaats, vind je ook het graafschap en een kaartje van de omgeving. De kleine foto brengt je naar meerdere foto's. Kaders in  het geel betreft bezochte plaatsen  in 2012. Het internetadres vind je terug op de lijst met alle bezochte kastelen,tuinen,... . Zie onderaan deze pagina.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Deel 1: Op de heen- en de terugreis

Deel 2 bezocht tijdens ons verblijf

 

FARNHAM CASTLE

SURREY

KAART

Farnham Castle werd gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw door Henry of Blois, bisschop van Winchester. Nadat het in opdracht van Henry II werd vernietigd, werd het op het einde van diezelfde en begin 13de eeuw opnieuw heropgebouwd. Tot het begin van de 20ste eeuw diende het als residentie van de bisschoppen van Winchester. Gedurende die tijd werden verschillende gebouwen bijgebouwd die nu privaat zijn. Enkel de toren is eigendom van English Heritage en kan bezocht worden.

HINTON AMPNER HAMPSHIRE KAART

Hier vind je een landhuis uit de 18de eeuw, gelegen in een tuin (20ste eeuw) aangelegd door Ralph Dutton (Lord Scherbourne). De paden brengen u langsheen prachtige borders naar de verschillende terrassen, de tempel en het kerkje. Het huis en de tuin zijn slechts beperkt te bezoeken!!

LEEDS CASTLE KENT KAART

Leeds Castle, gebouwd op 2 natuurlijke eilandjes, is van oorsprong een Saskisch fort uit 857n.Chr.. Het werd door de Normandiërs in steen opnieuw opgetrokken en later door Henry VIII omgebouwd tot een Koninklijk Paleis. De tuinen bevatten oa. een terrastuin, wijnhof, doolhof, volières,... . Eveneens kan je er een collectie halsbanden voor honden uit verschillende eeuwen bekijken.

SAMPHIRE HOE KENT KAART

De A20 oprijdend vanuit de haven van Dover kom je na zo'n 4 km aan een eerste stopplaats voorzien van een verkeerslicht. Dit regelt het verkeer van de éénvakstunnel die naar de parking leid van Samphire Hoe. Dit nieuwe stukje land ( aan de voet van Shakespeare Cliff) werd gevormd met de kalk afkomstig uit de kanaaltunnel. Het is eigendom van Eurotunnel en opengesteld voor het publiek (1997). Naast een betaalparking (gratis voor motorfietsen) zijn er toiletten en een kiosk voorzien. Het word vooral bezocht door natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters.

PENSHURST PLACE KENT KAART

Penshurst Place ligt zo'n 50 km ten zuidoosten van Londen nabij Tonbridge. Het huidige landhuis werd in 1341 gebouwd voor Sir John de Pulteney, een Londense handelaar die 4x burgemeester was van die stad. Tijdens de regeerperiode van Henry VIII, gebruikte deze het huis als jachthuis. Nadat het in 1552 in handen kwam van de familie Sidney werd het huis uitgebreid met oa de King's Tower. De laatste grote restauraties werden uitgevoerd door de huidige eigenaar en zijn vader, na de verwaarlozing gedurende de 1ste wereldoorlog.

DUNGENESS KENT KAART

Deze landtong gelegen nabij New Romney is gekend voor zijn kiezelstrand, 2 vuurtorens en 2 kerncentrales (waarvan de oudste werd stilgelegd in 2006). Het gebied kent een grote verscheidenheid aan planten en vogels en word dan ook aangeduid als een Nationaal Natuur Reservaat. Nabij Greatstone vind je 3 akoestische reflectoren  (gebouwd tussen 1920 en 1930) die gebruikt werden om vijandelijke vliegtuigen vroegtijdig op te sporen. Ze verloren snel hun rol van betekenis door dat de vliegtuigen steeds sneller werden en door de opkomst van de radar.

SCOTNEY CASTLE KENT KAART

Scotney Castle werd in 1378 door Roger Aschburnham gebouwd, in antwoord op de dreigende Franse invasie. Nadat het 350j in handen was van de katholieke Darell familie, werd het in 1778 eigendom van Edward Hussey. In 1835 werd het nieuwe huis in Elizabethaanse stijl  gebouwd door zijn kleinzoon Edward Hussey III. Dit kwam op een terras met uitzicht op de vernieuwde tuin met het oude kasteel centraal gelegen. Naast de tuin en de ruïne, kan men ook enkele kamers bezoeken van het jongere huis.

SISSINGHURST GARDEN KENT KAART

Sissenhurst Garden was oorspronkelijk een domein bestaande uit een stenen manor met slotgracht, gebouwd in opdracht van Koningin Elisabeth I. Na jarenlang verval werd het vanaf 1756 gebruikt als gevangenis voor Franse krijgsgevangenen gedurende zo'n 7 jaar. Na die periode bleef nog slechts één derde van de gebouwen overeind. In 1930 werd het aangekocht door de schrijfster Vita Sackville-West. Zij zorgde samen met haar echtgenoot voor de aanleg van de tuin. Enkele jaren na haar dood in 1962 werd het domein eigendom van The National Trust. Naast de tuin kan je haar schrijfkamer bekijken in de toren. 

BAYHAM ABBEY KENT KAART

De abdij (nabij Lamberhurst) ligt in de beboste vallei van de rivier de Teise. Ze werd gebouwd in de 13de eeuw in zandsteen. Wat je nu nog kan zien zijn de restanten van de kerk, de abdijgebouwen en het poortgebouw. Ze geniet veel bijval bij fotografen en schilders.

COWDRAY HOUSE WEST-SUSSEX KAART

Met de bouw van Cowdray House werd door Sir David Owen (oudoom van Henry VII) in 1520. Door de eeuwen heen krijgt het regelmatig hoge bezoekers (Henry VIII, Edward VI,...) over de vloer, dankzij zijn befaamde keuken. Eveneens werd het af en toe gebruikt als gevangens voor edelen. Op 24 september 1793 werd het grotendeels verwoest door een grote brand. Om de ruïne te beschermen word een trust opgericht om het vanaf 2007 open te stellen voor het publiek.

LEONARDSLEE LAKES & GARDENS WEST-SUSSEX KAART

Deze tuin (gelegen in een vallei met oa 7 meren) werd eind 19de eeuw aangelegd door de Loder familie. Die zijn er nog steeds eigenaar van. Vooral de maand mei trekt veel bezoekers met zijn Rhodedendrons, Azelias,... in volle bloei. Je vind er ook nog een collectie Victorian motor cars uit de periode 1880 tot 1900. Het poppenhuis (met taferelen uit de periode 1900 ontworpen door Helen Holland) hebben we wegens de grote drukte niet bezocht.

WAKEHURST PLACE WEST-SUSSEX KAART

Terwijl het huis reeds dateert van de zestiende eeuw, werd de huidige tuin aangelegd in het begin van de twintigste eeuw door Gerald Loder (zelfde familie van de Leonardslee Garden). Na 1936 werd de tuin onderhouden door de familie Price tot het in handen kwam van The Nationaal Trust. Sinds 1965 word hij onderhouden door de Royal Botanic Gardens. Naast inheemse en exotische bomen en heesters, vind je er verschillende watertuinen, open grasland, ommuurde tuinen en vijvers. Verder bezitten ze er een enorme zaadbank ( van 24000 plantensoorten van over de gehele wereld).

WEST DEAN GARDENS WEST-SUSSEX KAART

Het landgoed (2590 hectaren) bevat naast de tuinen, zo'n 150 huizen en 12 boerderijen en een landhuis. Dat alles werd eigendom van Edward James (1907-1984) in 1912. Hij werd een groot liefhebber van oa Salvador Dali. In 1964 werd de Edward James Foundation opgericht en in 1971 werd het landhuis een college voor oude ambachten en allerhande kunstrichtingen.
PETWORTH HOUSE WEST-SUSSEX KAART

Het huis kwam in het bezit van de Percy familie in 1151. Na het het huwelijk van Elizabeth met Charles Seymour (6th Duke of Somerset) werd het herbouwd op het einde van de 17de eeuw . Daarbij liet hij zich beïnvloeden door de Franse stijl. In 1750 kwam het in handen van zijn kleinzoon Charles Wyndham (2nd Earl of Egremont). Het werd verder bewoond door de Egremont familie, tot in 1947 geschonken werd aan de National Trust.

BODIAM CASTLE EAST-SUSSEX KAART

In 1385 kreeg Edward Dallyngrigge (veteraan uit de 100jarge oorlog) de koninglijke opdracht om de plaatselijke omgeving verdedigbaar te maken bij een mogelijke Franse invasie. Het is een mooi voorbeeld van een middeleeuws kasteel met slotgracht en ronde torens op iedere hoek. Van op het kasteel heb je een mooi uitzicht op de Rother vallei.

BEWL WATER EAST-SUSSEX KAART

Er werd in 1973 gestart met de bouw van dit reservoir op de grens van Kent en East-Sussex. Eerst werden een aantal historische huizen afgebroken om op een andere plaats terug op te bouwen. Enkele lieten ze staan en bevinden zich nu onder water. Na de bouw van de dam en de 2 torens in 1975, werd het gevuld met water. Het word vooral bezocht door wandelaars, vissers, zeilers, surfers,.. Men kan eveneens een rondvaart maken op het meer met de "Swallow".

DEVIL'S DYKE EAST-SUSSEX KAART

Vanop de parking bij de pub 'Devils Dyke' heb je een mooi uitzicht op de vallei. Die vallei is een onderdeel van de 'South Downs Way' (lange afstandswandeling). Daarnaast is het populair voor paragliding. Bij helder weer kan je de kustlijn zien.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Deel 2: Tijdens het verblijf Terug naar deel 1

THE NEW FOREST HAMPSHIRE KAART

The New Forest is een Engels district in het graafschap Hampshire en telt 169.331 inwoners (2001). De oppervlakte bedraagt 753,2 km². Het is vooral bekend als een natuurpark in Z-Engeland, gelegen tussen Southampton en Bournemouth. In 1079 werd het gebied bestemd als jachtterein voor de Engelse koning Willem I. In de volgende eeuwen werd het hout vooral gebruikt voor de bouw van de koninglijke vloot (oa in Buckler's Hard). Nu is het vooral gekend als toeristische bestemming en voor de New Forest ponny. Het gebied bestaat uit heide, bossen en moerassen. De dieren (paarden,koeien,ezels,varkens) lopen vrij rond in het park tot zelf in de dorpjes. Enkel de hoofdwegen (A31, A35, A337) zijn afgesloten.

RONDRIT IN THE NEW FOREST MET ELAINE & TIM HAMPSHIRE KAART

Op zondag hadden we afgesproken met Elaine & Tim, die net als wij met een FJR rijden en actief zijn op het Britse FJFJR-forum. Wij hadden 2x in 2011 samen gereden toen ze telkens enkele dagen verbleven in België. Nu moesten ze ruim 300km overbruggen om vanuit King's Lynn (Norfolk) The New Forest te bereiken. Omstreeks 10u kwamen ze aan in Lyndhurst, zodat na een korte babbel de motoren werden gestart. Een eerste stop was aan de "Deer Sanctuary in Bolderwood", doch hier zagen we er slechts ééntje verdwijnen tussen het groen. Via Ringwood, Burly en Hordle reden we naar Milford on Sea voor een blik op Isle of Wight en de bijhorende Needles. In de haven van Lymington werd een broodje genuttigd. Doorheen East End en Beaulieu reden we vervolgens naar Hythe waar we de gelijknamige pier en bijhorend treintje bekeken. Nabij Totton namen we afscheid, terwijl zij terug huiswaarts reden, keerden wij binnendoor terug naar de B&B.

ST. NICHOLAS PARISH CHURCH IN BROCKENHURST HAMPSHIRE KAART

Bij dit kleine kerkje bevind zich een begraafplaats van bijna 100 Nieuw Zeelandse soldaten uit WWI. Die waren gestorven in het vlakbij gelegen No1 New Zealand General Hospital, daar werden zo'n 21.000 militairen verzorgd. Eveneens liggen er 3 onbekende Belgische burgers begraven. Vlakbij zie je ook de grafsteen van Harry 'Brusher' Mills, die bekend was als de slangenvanger van The New Forest.

BROCKENHURST OPEN GARDENS DAY HAMPSHIRE KAART

In 2010 bezochten we The New Forest in de 2de helft van juni. Bij aankomst op zaterdag 19 juni, hoorden we van Janet dat er de volgende dag voor de eerste keer een Open Gardens Day doorging in het dorp. Een aantal prive-tuinen werden opengesteld voor iedereen die zich een toegangskaart van 5£ aanschafte. Dit alles was te voordele van de lokale ambulance helikopter. Wij besloten dan ook van deze gelegenheid gebruik te maken. In de voormiddag bezochten we een 3-tal tuinen met de motor, die een stuk uit het centrum lagen (er werd eveneens een pendelbus voorzien). Op de middag wandelden we eerst naar het lokaal voetbalveld, waar een BBQ werd voorzien en waar men de helikopter kon bekijken. In de namiddag wandelden we rond in het centrum en de omgeving en bezochten nog een aantal tuinen.

BEAULIEU - MOTORCYCLE WORLD HAMPSHIRE KAART

Na een bezoek in 1995 aan het National Motor Museum (met bijhorend Palace House en Abbey) keerden we er terug in 2006. Daar wilden we Motorcycle World meemaken. Dit jaarlijks evenement vind plaats gedurende een weekend (eind juni - begin juli). Enerzijds vind je er de bekende motormerken maar ook enkele grote motorclubs, oldtimers, trikes en speciallekes. Anderzijds word op een afgesloten parcour diverse demonstratieritten gereden met oa. pocketbikes, oude politie-motoren, oldtimers, oude racemotoren met ex-kampioenen (oa Sammy Miller). Men kan eveneens een bezoekje brengen aan het museum, de abdij of meerijden met de monorail. Men kan de motorkledij en de helm in bewaring geven gedurende het bezoek. Tijdens het bezoek zagen we enkele Britse FJR-rijders terug, die we het vorig jaar hadden ontmoet. Meer info op: http://www.beaulieu.co.uk/

FURZEY GARDENS HAMPSHIRE KAART

Deze tuin hadden we bezocht tijdens ons eerste verblijf in The New Forest (1995). Na 15 jaar besloten we de tuin nog eens te bezoeken. Het ontwerpen en de aanleg werden begonnen in 1922. De collectie bevat oa Azelea's, Rhododendrons en Camellia's. Naast een watertuin is er een speelweide voorzien met allerlei houten huisjes in Afrikaanse stijl. Aan de ingang vind je er de shop met cafetaria en een tentoonstellingsruimte. Daarnaast staat de "Cobb Cottage" uit de 16de eeuw.

GOSPORT HAMPSHIRE KAART

Via de M27 reden we omheen Southampton tot Fareham, zo naar de A32 die ons naar Gosport bracht. Langs die A32 hielden we even halt aan Fort Brockhurst. Dit werd gebouwd in 1850 - 1860 en was één van de forten ter verdediging van Portsmouth bij een Franse invasie. Het fort is gratis te bezoeken, maar enkel de 2de zaterdag van iedere maand. Vervolgens ging het naar de haven van Gosport, waar we na het parkeren van de motor, de ferry namen naar Portsmouth voor een bezoek aan de Spinnaker Tower. Deze ging open voor het publiek in 2005, wegens financiële en technische problemen was dat 5 jaar later dan voorzien (de glazen buitenlift is nog steeds niet in gebruik). Vanaf de 3 dekken (100m - 105m - 110m) heb je een prachtig uitzicht op de gehele omgeving. Na dit bezoek ging het terug naar Gosport voor een bezoek aan het Royal Navy Submarine Museum. Hier kan je vrij 2 kleinere duikboten bezoeken (de Holland 1 en de HMS X24), daarnaast is een bezoek met een gids mogelijk aan de HMS Alliance. Via oa Browndown en Lee-on-the-Solent reden we terug naar de M27 om de B&B te bereiken.

SPINNERS GARDENS HAMPSHIRE KAART

Deze tuin met uitzicht op de vallei van de Lymington River, bied je een uitgebreid gamma van bomen, planten en bloemen. Het bosgedeelte kan men via 2 niveaus bezoeken om vervolgens in de meer open bomentuin met vijver terecht te komen. Via de kwekerij en shop kom je bij de bezoekerscabine waar je met een drankje op het terras kan genieten van het uitzicht.

LIBERTY'S OWL, RAPTOR AND REPTILE CENTRE HAMPSHIRE KAART

Het centrum gelegen vlakbij Ringwood is vernoemd naar één van de bewoners, Liberty een arend afkomstig uit Alaska. Het is betrokken bij fokprogramma's in samenwerking met diverse dierentuinen in binnen- en buitenland. Daarnaast dient het ook als opvangcentrum van gewonde roofvogels. Na een bezoek aan het reptielenhuis komt men bij de buitenkooien met de diverse roofvogels en uilen. Onderweg kom je voorbij enkele roofvogels die in het gras op een stok of boomstronk zitten. Enkele keren per dag worden demonstraties gegeven met diverse vogels.

RAF BEAULIEU ( NEW FOREST) HAMPSHIRE KAART

Dit vliegveld (gelegen aan de B3054 tussen Beaulieu en Lymington) werd in 1942 aangelegd ter vervanging van een ouder veld die zo'n mijl verder lag. Het werd zowel gebruikt door de RAF als de USA Air Force en dit met jachtvliegtuigen en bommenwerpers. Na de oorlog werden er nog experimenten gedaan tot het definitief sloot in 1959. Van het oorspronkelijk Class A-vliegveld zijn op een klein stukje na, alle betonnen banen verdwenen. De enige vliegtuigen die er nog gebruik van maken zijn modelbouw vliegtuigen.

NETLEY ABBEY HAMPSHIRE KAART

De abdij dateert van 1239 en was opgericht voor monniken van de Cisterciënzer orde. Ondanks dat het een koninglijke abdij was, bracht ze geen geleerden of bekende gesstelijken voort. In 1536 werd ze zoals zovelen gesloten door Hendrik VIII. Na enkele verbouwingswerken werd ze als landhuis gebruikt door William Paulet, een rijke politicus. Op het einde van de 18de eeuw verlieten de laatste bewoners het gebouw en kwam snel het verval.

NEW FOREST WILDLIFE PARK HAMPSHIRE KAART

Dit park is vooral gericht op uilen en otters. Terwijl de eerste meestal de bezoekers aanstaren vanuit hun kooien kan je de tweede onder water bekijken of buiten terwijl ze rondrennen en zich verstoppen. Daarnaast vind je er ook nog reeën, wilde katten,....

ROYAL MARINES MUSEUM HAMPSHIRE KAART

Het museum bevind zich in wat tot 1923 de "Officers' Mess of the Royal Marine Artillery" was. Hierna werd het vervolgens "Officers' Mess of Portsmouth Division Royal Marines, Portsmouth Group Royal Marines en tenslotte Royal Marines Eastney. In 1973 verloor het zijn functie als Officers' Mess en werd het museum er ondergebracht. Je ziet er de geschiedenis van de Royal Marines van 1664 tot het heden. In aparte zalen toont men de geschiedenis van het muziekkorps, een verzameling behaalde medailes (waaronder 10 Victoria Crosses).

THE LITTLE COTTAGE

HAMPSHIRE

KAART

Deze kleine privetuin (Peter & Lyn Prior) is gelegen in Lymington aan de A337 richting Brockenhurst (tegenover de Toll House Inn). De tuin is ingedeeld in kamers, die telkens verschillen in stijl en kleur. Tijdens de rondleiding krijg je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van de tuin. Wegens de kleinschaligheid van de tuin is hij slechts enkele dagen open tijdens het jaar. Wens je de tuin op een andere datum te bezoeken, kan je telefonisch contact opnemen met de eigenaars. De nodige info vind je hier.

HIGHCLERE CASTLE HAMPSHIRE KAART

Highclere Castle vind je in Hampshire op zo'n 8 km van Newbury. hey landgoed behoort toe aan de Earl of Carnarvon en dit sinds 1679. In vroegere tijden bevond zich hier een paleis dat eigendom was van de bisschoppen van Winchester. De 5de Earl was een fervente Egyptoloog die oa de opgravingen in Deir-el-Bahari (1907) sponsorde en later de archeoloog Howard Carter vergezelde tijdens de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922. Bij velen (waaronder onszelf) werd het bekend als filmlocatie van de reeks "Downtown Abbey" die oa te zien was op één. Na het bezichtigen van het kasteel (time-tickets) en de tuinen, reden we naar het vlakbij gelegen Burghclere waar we kennis maakten met de lokale FJR-rijder Nick. Die is eveneens actief op het Britse FJFJR-forum.

HIGHCLIFFE CASTLE HAMPSHIRE KAART

Highcliffe Castle werd gebouwd tussen 1831 en 1835 in opdracht van Lord Stuart de Rothesay. Het bleef in handen van de familie tot in 1950. Het werd dan enkel jaren gebruikt als opvanghuis voor kinderen tot het in 1953 gekocht werd door "the Claretian Missionary fathers". Die verlieten het definitief in 1966 wegens de hoge kosten. Kort daarop werd het 2x getroffen door een hevige brand, zodat het langzaam in een ruïne verviel. Door de publieke opinie in de jaren tachtig werd de renovatie tegengewerkt tot er tenslotte een overeenkomst werd bereikt met English Heritage. Zo werd in de jaren 90 het kasteel gerenoveerd. Nu kan men een aantal zalen bezoeken op het gelijkvloers. Het kasteel heeft nu naam gemaakt voor zijn huwelijksfeesten en zijn tea-room. Naast een klein tuin kan men via een pad afdalen tot aan de kust en oa genieten van het uitzicht op The Needles (Isle of Wight).

ELING TIDE MILL HAMPSHIRE KAART

Dit is de enige werkende getijdewatermolen in de UK (in Vlaanderen bevind zich één in Rupelmonde). Bij vloed word het bassin gevuld met water. Eens terug laag water word het bassin geledigd via een sluis, die zo het rad in werking stelt. Ruim 900 jaar bevind er zich hier een molen, waarvan de huidige zo'n 230 jaar oud is. Na een restauratie tss 1975 en 1980 werd hij heropend als werkende molen en museum.

DAGTRIP NAAR ABBOTSBURY DORSET KAART

Op 24 april 2011 (Paaszondag) deden we we met de auto (waren met 3 volwassenen) een dagtrip naar Abbotsbury. Daar wilden we oa de Subtropical Gardens en de Swannery bezoeken.

Dankzij het mooie weer en de attractie rond Pasen was het hier behoorlijk druk. In de tuinen waren diverse zaken uitgestrooid waarmee je oa Paaseieren kon krijgen.
De tuinen werden aangelegd halfweg de 18de eeuw als groentetuin van het nabij gelegen kasteel. Later werden allerhande exotische planten van over de ganse wereld ingevoerd.
Na een grote storm in 1990 werd de tuin opnieuw aangelegd en voorzien van nieuwe exotische en ongewone bloemen en planten.

Na enkele minuten stonden we op de parking van de Swannery. Dit hadden we in 1996 een eerste keer bezocht toen we op de terugweg waren vanuit Cornwall. Hier verblijven zo'n 600 Knobbelzwanen. In de 11 eeuw werd hier een Benedictijner klooster opgericht. De monniken hielden toezicht op de zwanen, die een bron van voedsel waren. In 1539 kwam het in handen van de Strangways familie door Hendrik VIII en is dat nog steeds. Op het moment dat wij er waren, was het volop broedseizoen. Het controleren van de eieren door de toezichters werd niet altijd graag ondergaan. Naast de zwanen loopt er een grote kudde schapen en kan men enkele oude zeemijnen bekijken.

St Catherine's Chapel werd in het begin van de 15de eeuw gebouwd als Pilgrims kapel van de vlakbij gelegen abdij. Doordat ze op het hoogste punt werd gebouwd, gebeurde dit  op een robuuste manier om de weersomstandigheden te kunnen weerstaan. Ze werd veelal door vrouwen bezocht die op zoek waren naar een man. De kapel diende als inspiratie voor de song "The Wind" uit het album "Is This Desire" van PJ Harvey die opgroeide nabij Abbotsbury.

HORTON TOWER DORSET KAART

De toren (duidelijk zichtbaar als je Horton naderd) werd gebouwd omstreeks 1750 in opdracht van de architect Humphrey Sturt. De 43 meter hoge toren zou hij gebruikt hebben om de jacht op de omringende velden te observeren. De toren verviel langzaam in een ruïne tot een maatschappij van mobiele telefonie de toelating kreeg er zendmasten op te plaatsen in ruil voor de restauratie en het onderhoud van de toren. De toren kan je niet bezoeken en zelf parking is niet voorzien. Wij gebruikten een privéweg naar een tweetal huizen en parkeerden op een kleine oprit naar de weilanden.

LULWORTH CASTLE DORSET KAART

Het kasteel gelegen in East Lulworth, dateert van de 17de eeuw. Thomas Howard bouwde het kasteel als verblijf voor de koning tijdens zijn jachtpartijen. In de loop van de geschiedenis kreeg het verschillende eigenaars en onderging het diverse veranderingen. In 1929 werd het grotendeels vewoest door een grote brand. De herstellingswerken duurden tot in 1998. De St. Mary kapel werd in opdracht van Thomas in 1786 gebouwd door John Tasker. Het altaar, kruisbeeld en kandelaren komen uit Rome.

LULWORTH COVE & DURDLE DOOR DORSET KAART

Vanuit East Lulworh is het een korte rit tot in West Lulworth, doorrijdend kom je aan een grote parking. Langs de ene zijde zie je enkele shops, eethuisjes en een heritage centrum. Daarachter zie je een straatje die loopt tot aan Lulworth Cove. Dit is een natuurlijke inham, die van bovenaf gezien de vorm heeft van een hoefijzer. Terug op de parking zagen we aan de andere zijde het wandelpad omhoog klimmen al over Hambury Tout dat ons naar Durdle Door zou brengen. Bovenop de heuvelrug hadden we een prachtig zicht op de Cove en het daarachterliggend landschap. Het pad volgend kwamen we eerst voorbij een inham met de naam "Man of War" en uiteindelijk aan Durdle Door. Dit is een rots uitlopend in zee, waar in de loop van de tijd een poort is in onstaan. Via een pad konden we naar beneden zodat we nog een wandeling maakten langs het strand.

ISLE OF PURBECK-1 DORSET KAART

Isle of Purbeck hadden we reeds bezocht in 1995 (Corfe Castle en Old Harry Rocks) en 1997 (Brownsea Island). Tijdens een rondrit doorheen de Purbeck Hills kwamen we in Kimmeridge. Vandaar doorrijdend tot aan de kust kwamen we nabij de Clavell Tower uit 1831. Een volgende tocht in het gebied bracht ons naar het dorpje Worth Matravers. Eens daar doorheen kwamen we iets verder aan een kleine parking. Van daar af deden we een wandeling al over de cliffs tot aan St. Aldhelm's Head met de kapel. Na de wandeling stopten we nog even in het dorp voor een snack. Vervolgens reden we dan naar Durlston voor een bezoek aan de reuze globe (40ton) geplaatst op het einde van de 19de eeuw. Hier bevinden zich ook nog de Tilly Whim Caves (nu gesloten voor het publiek wegens te gevaarlijk).

ISLE OF PURBECK-2 DORSET KAART

In 2008 reden we via de Horton Tower naar East Lulworth. Vandaar wilden we binnendoor richting Corfe Castle om een bezoek te brengen aan Tyneham. Maar die weg was afgesloten wegens schietoefeningen van het plaatselijk tankkorps. Via een omweg kwamen we terug aan de binnenweg, doch konden vanuit de andere richting onze bestemming eveneens niet bereiken. Vanaf een kleine parking wandelden we dan eerst tot aan Grange Arch. Dit merkwaardig bouwsel dateerd van rond 1745. Het werd gebouwd door Mr Denis Bond, de eigenaar van Creech Grange beneden in de vallei. Na de wandeling reden we via Steeple, Corfe castle en Kingston naar Worth Matravers. Daar genoten we in de plaatselijke Tea Shop van een drankje en een snack. Van daar terug naar Corfe Castle waar we de Model Village bezochten. Via de B3351 reden we vervolgens naar de ferry (5min) om in Poole de bikermeeting bij te wonen.

ISLE OF PURBECK-3 (TYNEHAM) DORSET KAART

In 2009 wilden we opnieuw proberen om Tyneham te bezoeken. Op het internet hadden we gezien dat het bereikbaar was op zondag, dus op 17 mei ging het die richting uit. Via oa Wimborne, Crossways en Owermoigne kwamen we in East Lulworth. Daar zagen we de borden staan dat de weg naar Corfe Castle open was. Via deze weg kwamen we in het dorp. In 1943 moest dit dorpje ontruimd worden en werd het gebied een oefenterrein voor de landing in Normandië. Ondanks de gedane beloftes, mochten de inwoners na de oorlog niet terugkeren en is het gebied nog steeds het oefenveld van de nabij gelegen tank-eenheid. In de heuvels omheen het dorp ziet men de diverse doelen staan waar de tanks op schieten.

POOLE (BIKERMEETING) DORSET KAART

Iedere dinsdag word in Poole de Quay vanaf 18u vrij gehouden voor de talrijk bezoekende motoren. Dit vanaf april tot en met september. Wij waren er in mei 2008 en dankzij het mooie weer waren er meer dan 1000 bezoekers. Je ziet er zowat alle motoren van oud tot nieuw, van sportief tot tourmachines, van dagelijks gebruikte motoren tot echte showmotoren. Je betaald 1£ per motorfiets om de Quay op te rijden.

Na een eerste bezoek in 2008, keerden we hier terug in juni 2010. We konden terug genieten van echt zomers weer, zodat het behoorlijk druk was. Bij aankomst op de Quay, moesten we dan ook doorrijden naar een 2de parking op wandelafstand. Na het rondslenteren tussen de vele motoren, vonden we nog een vrij tafeltje op één van de terrassen. Na de maaltijd wandelden we nog wat rond, om omstreeks 21u terug te keren naar de B&B.

KNOWLTON CHURCH DORSET KAART

Dit kerkje werd gebouwd in de 14de eeuw. Aanpassingen gebeurden in de 15de en de 18de eeuw, waarna het verviel in de huidige ruïne. Het werd gebouwd in de grootste van de 3 ringen die omheen Knowlton lagen. Die ringen bestonden uit een aarden wal (10m breed en bijna 2m hoog) en een watering (10m breed en 1m diep). De originele doopfont bevind zich momenteel in de kerk van Woodlands.

THE KEEP MILITARY MUSEUM (DORCHESTER) DORSET KAART

Het Militair Museum in Dorchester geeft de geschiedenis van het "Devonshire and Dorset Regiment" weer. Het gebouw is de oorspronkelijke hoofdtoegang tot de barakken van het Dorsethire Regiment. De barakken waren het administratief centrum en opleidingscentrum van het Regiment tussen 1879 en 1958.

GOLD HILL (SHAFTESBURY) DORSET KAART

Vanuit het stadje Shaftesbury (gelegen op een heuvel) heb je mooie uitzichten op de omgeving. In de jaren 70 kreeg het bekendheid door een reclamefilmpje voor Hovis brood. Dit werd gefilmd in de oude marktstraat Gold Hill. Op de top vind je een klein stadsmuseum met tuin. Vlakbij kan je eveneens de tuin en museum van de King Alfred Abbey bezoeken.

GRANBORNE MANOR GARDEN DORSET KAART

Via de tuin-shop bereik je de tuin (enkel open op woensdag), Deze ommuurde tuin bestaat uit diverse compartimenten rondom het Manor House. Dit dateert van het begin van de 13de eeuw en was oorspronkelijk een jachtslot. Nadat het in verval geraakte werd het in de 17de eeuw in ere hersteld en uitgebreid. Spijtig genoeg is het huis zelf niet te bezoeken.

MOORS VALLEY DORSET KAART

Dit natuurpark bezochten we tijdens de terugweg van Granborne Manor Garden. Het is gratis te bezoeken, je betaald wel parkeergeld (gratis voor motorfietsen). Wens je één of meerdere aktiviteiten te doen, dan betaal die je ter plaatse. Wijzelf deden de heen- en terugrit met de stoomtrein. Daarna deden we de wandeling omheen het meer.

STURMINSTER NEWTON MILL DORSET KAART

Net buiten het centrum van Sturminster Newton kan je aan de rivier Stour deze werkende watermolen bezoeken. De huidige molen dateert van eind 17de eeuw en werd in de 19de eeuw gerenoveerd. Onder begeleiding van een gids kan je de 3 etages van de molen bezichtigen.

PORTLAND BILL DORSET KAART

Portland Bill is het zuidelijkste punt van het schierailand Isle of Portland. Portland Bill Lighthouse is de meest recente vuurtoren van de 3 aanwezige op het eiland. De 35m hoge wit-rode vuurtoren werd in 1906 gebouwd en kan bezocht worden. Op het eiland zijn 2 groeven aanwezig waar de Portlandsteen (kalksteen) word gewonnen. Die werd oa gebruikt bij de bouw van Buckingham Palace, maar ook voor het Pentagon in de USA.

DAGRIT ISLE OF WIGHT KAART

In 2008 ging het terug met de ferry voor een dag naar Isle of Wight. Aangekomen in Yarmouth volgden we de kust langsheen Totland, Freshwate Bay, Compton Bay naar Ventnor voor een bezoek aan de Botanic Garden. Vervolgens binnendoor naar Godshill waar het Model Village bezochten. Via Carlsbrooke kwamen we nabij Newport, vanwaar we terug reden naar de ferry.

De Botanic Garden van Ventnor kan men gratis bezoeken. de tuin dateerd uit de 19de eeuw en werd aangelegd op de grond van een voormalig hospitaal. Het werd opengesteld voor het publiek in 1972, maar in 1987 grotendeels verwoest tijdens een hevige storm. Dankzij het milde klimaat vind men er grote diversiteit aan planten uit de ganse wereld (oa Zuid-Amerika, Mexico, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika,...).

Het Model Village is gelegen in het toeristische centrum van Godshill. Hier zie je modellen van de dorpjes Godshill en Shanklin zoals ze waren in 1920-1930 middenin het vele groen. Mede door de vele figuurtjes is het precies een levend tafereel dat je bekijkt. Zo bekijk je bv de lokale kerk met op de achtergrond de grote kerk. Zeker een aanrader om bij mooi weer hier ruim een uur rond te dwalen.

WEALD & DOWNLAND OPEN AIR MUSEUM WEST-SUSSEX KAART

In dit openlucht park kan je een aantal gebouwen afkomstig uit Z-Engeland bekijken uit vervlogen tijd. Met behulp van een plannetje (met Nederlandstalige uitleg) kan je hier enkele uren rondwandelen. Opvallend is ook dat bij gebouwen met een verdieping een map aanwezig is met foto's van de verdieping, dit voor mensen die de trap niet kunnen gebruiken (bv rolstoelgebruikers).

ps. bij het klikken op de namen op de fotopagina krijg je nog wat uitleg in het Nederlands.

AVEBURY & SILBURY HILL

WILTSHIRE

KAART

Avebury is bekend voor zijn cirkel van megalieten, die met een middellijn van 335 meter de grootste is in zijn soort. Van de ongeveer 600 stenen blijven er nu nog 98 over. Die variëren van 2.1 tot 5.5 meter hoogte. Vlakbij aan de A4 ligt Silbury Hill. Deze 40m hoge heuvel werd ruim 4000 jaar geleden aangelegd door mensen en is de grootste prehistorische kunstmatige heuvel in Europa. De basis heeft een diameter 167 m, terwijl de afgeplatte top 30m is van diameter.

LOCKS AT CAEN HILL IN DEVIZES

WILTSHIRE

KAART

Het "Kennet and Avon Canal" werd gebouwd tusen 1794 en 1810, om zo Bristol met Londen te verbinden. Nabij Devizes word een hoogteverschil van 72m overwonnen door middel van 29 locks. Daarvan bevinden zich 16 in rechte lijn op Caen Hill. Van op de brug over het kanaaal aan de B3101 (komende van Rowde) konden we die duidelijk zien. Via de A361 reden we Devizes binnen, om direct na het dwarsen van het kanaal de motor te parkeren bij een pub. Hierna wandelden we een stukje langs het kanaal en de locks.

FOVANT BADGES

WILTSHIRE

KAART

Net zoals in veel andere gebieden waren hier tijdens de 1ste WO veel soldaten gelegerd. De gehele omgeving werd omgebouwd tot een militair kamp voorzien van van barakken, oefenvelden, militair ziekenhuis,... Eveneens werd een spoorweglijn aangelegd voor een snelle verbinding met Londen. Als eerbetoon aan de gevallen soldaten lieten veel regimenten een afbeelding van hun badge maken op de heuvel. Op het einde van de oorlog kon men er zo'n 20 zien staan. Hier nabij Fovant kan men er nog 8 bekijken.

OLD SARUM WILTSHIRE KAART

Als je vanuit het centrum van Salisbury de A345 neemt richting Amesbury, kom je na enkele kms aan het Old Sarum. Dit is de voorganger van het hedendaagse Salisbury, gebouwd in 500 vC. Op deze heuvel zie je nog de restanten van het kasteel en de fundamenten van de kathedraal. Na diverse conflicten tussen de kasteelheren en de Bisschop begon deze laatste met de bouw van een kathedraal in de vallei iets verderop (begin 13de eeuw). Dit betekende het ontstaan van de stad Salisbury en het einde van Old Sarum.

WILTON HOUSE WILTSHIRE KAART

Oorspronkelijk stond op deze gronden een abdij. In 1544 werd de grond door koning Henry VIII geschonken aan William Herbert. Die liet de abdij afbreken en er groot Tudor House bouwen. In 1551 werd hij tot graaf van Pembroke benoemd. Na een grote brand in 1647 werd een nieuw gebouw ontworpen door Inigo Jones die de Italiaanse stijl introceerde in de Engeland. Het word momenteel nog steeds bewoond door de 18de graaf van Pembroke.

WELLS & GLASTONBURY TOR SOMERSET KAART

Die dag reden we eerst naar Wells, waar we kennis maakten met Pete (leren kennen via een forum ivm Schotland). De motor konden we achter laten op het terrein van de "Wells Cathedral School" waar hij werkzaam is. Hierna wandelden we rond in het centrum en bekeken oa "Bishops Palace" en "Vicars Close". Deze laatste is een 14de eeuws straatje met zo'n 40 huisjes die destijds werd bewoond door oa studenten en werknemers van de kathedraal. Het is rechtstreeks met de kathedraal verbonden via een brug. Rond de middag hadden we afgesproken met Pete aan de hoofdingang van de kathedraal. Na de kennismaking konden we met hem die gratis bezoeken. Na het nuttigen van een frisdrank reden we naar het nabij gelegen Glastonbury, waar we de gekende Tor bezochten. Blijkbaar moet men parkeren in het centrum en dan te voet of met een busje tot aan de voet van de heuvel gaan. Wij reden evenwel met de motor tot daar, en parkeerden net naast de ingang naast de weg. Eens de heuvel beklommen heeft men een prachtig uitzicht over de wijde omgeving en het centrum van de stad. Bovenop de heuvel staat een 15de eeuwse toren, het enige overblijfsel van een  kerk ter ere van St Michael. 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Enkele tips:

 

- Als je met de motor gaat, kies dan voor de kleinere wegen (minder druk en mooier om te rijden).

- In de New Forest wel opletten voor de dieren die vrij rondlopen ook soms 

  in het centrum (bv. Beaulieu, Brockenhurst,..). Dit geld voor alle nationale parken!!! 

- Als je verschillende kastelen, tuinen, huizen,... wenst te bezoeken, kijk dan uit voor een pass.

- B&B's hoef je niet vooraf te boeken, die zijn alom aanwezig (tenzij je zoals wij, verschillende dagen

  in dezelfde wenst te blijven).

 

Hier vind je een lijst met alle bezochte kastelen, tuinen,... in Groot Brittannië.

En dit telkens met een verwijzing naar het internet en al of niet te bezoeken met een pass:

BEZOCHTE KASTELEN,.....

Algemene links vind je op de linkpagina.

LINKS REIZEN HOME E-MAIL

!!!Deze pagina word nog regelmatig uitgebreid!!!