UK RONDRIT MET DE MOTORFIETS 2010: DAG 11

GPS-ROUTE

Deze maandagmorgen namen we afscheid van Christine. Na het laden van de motorfiets konden we omstreeks 8u15 aan tafel voor het ontbijt. We maakten kennis met een jong stel uit het voormalig Oost-Duitsland. Die wilden de dag doorbrengen in Oxford en in de vooravond vertrekken naar een B&B in Brighton aan de kust. Iets na 9u kon de startknop ingedrukt worden voor een rit van zo'n 200km. Net als de vorige dag ging het naar de A4010, die we nu volgden richting Wycombe tot aan de afslag naar Bledlow Ridge. Daar linksaf naar West Wycombe. Hier parkeerde ik de motor, doch Sabien zag het niet zitten om met de motorkledij aan, het hoger gelegen Dashwood Mausoleum te bezichtigen. Direct ging het de A40 (richting Oxford) op tot Piddington. Daar linksaf naar Bolter End, om er na het dwarsen van de B482 verder te rijden naar Fingest. Vanaf hier ging het richting Hambleden via Skirmett. Enkele km voorbij deze laatste sloegen we rechts de Single Track Road in naar Chiltern Valley. Zo kwamen we rijdend doorheen Fawley aan de B480 in Lower Assendon. Die linksop om iets verder rechts de A4130 op te draaien richting Nettlebed (bij de versie NT2011.3 van MapSource krijg je hier een vreemde kronkel!!). Na enkele minuten reden we linksaf een smalle weg in en die volgden we tot op het einde. Rechtsopdraaiend kwamen we voorbij het 2 dagen voordien bezochte Greys Court, en volgden de weg tot aan de B481. Hier linksaf tot aan de afslag naar Cane End, waar we de A4074 bereikten. Die linksopdraaiend reden we tot aan de afslag naar Tinkers Green. Aan een volgend kruispunt zagen we de weg naar Mapledurham aangegeven. Zo kwamen we uiteindelijk in het dorpje. Bedoeling was om een kijkje te nemen bij de watermolen, doch wegens werken was het terrein niet toegankelijk.

Het Dashwood Mausoleum gezien vanaf de weg (foto komt van Google Earth)

Vreemde route bij de versie NT2011.3

Zo hoort het

Op weg in de omgeving Mapledurham (foto komt van Google Earth)

MAPLEDURHAM   MM

De watermolen

Info in de kerk over het filmverleden van het dorpje

Dit kleine dorpje aan de Thames werd gebruikt als locatie voor de opnames van de Midsomer Murders episode "The Fischer King" in 2004. Het verwierf grote bekendheid toen in 1976 hier opnames gebeurden voor de oorlogsfilm "The Eagle Has Landed" met oa Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall in de hoofdrollen.

Na zo'n 20 min reden we verder al over de smalle baantjes tot net voorbij Goring Heath, daar konden we linksaf naar Whitchurch Hill waar we de B471 bereikten. Die linksop volgend kwamen we in Whitechurch-on-Thames. Hier moet je de rivier over naar Pangbourne via een tolbrug (gratis voor motoren). Net voorbij de brug hielden we halt en wandelden tot aan de brug en het tolhuisje. Vervolgens naar de A340 die we volgden richting Basingstoke. Net voorbij de M4 sloegen we af naar Englefield, waar we na het voorbij rijden van de enkele huisjes parkeerden bij het tuincentrum. Vanaf hier wandelden we tot aan de kerk en bezochten de tuin bij Englefield House. Na een uurtje reden we terug richting de A340, maar hielden nog eerst halt bij de lokale tearoom voor een drankje. Na het oprijden van de A340, verlieten we de iets later reeds aan de wegwijzer naar Bradfield. Die weg volgden we tot aan de afslag naar Southend. Bij het binnenrijden van dit dorp ging het linksaf om zo binnendoor Beenham te bereiken. Na het doorrijden van dit centrum, konden we op het einde van de weg linksaf richting Bucklebury. Via Chapel Row en Upper Bucklebury bereikten we Cold Ash. Hermitage volgend kwamen we vervolgens aan de B4009. Die bracht ons naar Newbury, waar we bij het inrijden van het centrum de weg naar Donnington opreden. Daar bezochten we de plaatselijke kasteelruïne.

Op weg naar Beenham (foto komt van Google Earth)

De tolbrug over de Thames

Het tolhuisje

ENGLEFIELD   MM

De St Marks Church

Englefield House

Englefied House is niet toegankelijk voor het publiek, de tuinen kunnen bezocht worden voor 3€.

DONNINGTON CASTLE: GRATIS (E.H.)

Het kasteel werd in 1386 gebouwd door Richard Abberbury the Elder. Bij het begin van de burgeroorlog was het eigendom van de Parlementariër John  Packer.Na de eerste slag van Newbury kwam het in handen van de Royalisten. Na een beleg van 18 maanden kregen deze laatsten toestemming zich terug bij hun eigen troepen te voegen na hun overgave. In 1646 werd beslist het kasteel af te breken met uitzondering van het poortgebouw.

Omstreeks 13u45 werd de rit verder gezet. Doorheen het centrum van Donnington naar de B4494, die we rechts opdraaiden tot we iets verder rechtsaf konden naar Welford. Na enkele km reden we onder de A34 en hielden iets verder halt bij een pub "The Five Bells" voor een sandwich, die we buiten in het zonnetje opaten. Hierna verder via Hunts Green en Easton tot in Welford en daar linksaf naar Wickham. Hier rechtdoor richting Kintbury tot aan de weg naar Clapton. Al over landelijke wegen ging het via Upper Denford en Leverton naar Chilton Foliat. Vanaf hier volgden we de B4192 naar Aldbourne, waar we in het centrum Castle Street indraaiden naar Ogbourne St George. Daar eventjes de A346 op richting Marlborough tot aan de afslag naar Ogbourne Maizey. De weg volgend langsheen Rockley en Hackpen Hill reden we naar Broad Hinton.

De weg tussen Welford en Wickham (foto komt van Google Earth)

Op we nabij Rockley (foto komt van Google earth)

Op Hackpen Hill

Zicht op de weg naar Broad Hinton

Terugblik naar Hackpen Hill White Horse

Net voorbij Broad Hinton reden we linksaf naar Clyffe Pypard en zo verder tot aan de wegwijzer naar Hilmarton. Die richting volgden we, tot aan de weg naar Highway. Daar verder naar Compton Bassett en Lower Compton waar we de A4 bereikten. Die draaiden we rechts op en zowat direct linksaf naar Bishops Cannings. Na enkele km volgden we Stockley, waar we rechtsaf reden naar Broads Green. Door iets later Calne te volgen kwamen we aan de A3102. Hier ging het richting Melksham tot aan de A342, die we opreden richting Devizes tot we Hawksteet konden volgen. Die weg volgend kwamen we bij de A365 die we rechts opdraaiden om iets verder links af te draaien en Seend te volgen. Vanaf daar volgden we de A361 naar Trowbridge tot we linksaf konden naar Great Hinton. Vervolgens via Steeple Ashton naar Edington, waar we de B3098 bereikten. Die rechts oprijdend kwamen we in Bratton. Daar reden we op het einde van het centrum links de smalle Castle Road in, om zo Westbury White Horse aan de bovenzijde te passeren. Eens in Westbury ging het via de A350 naar Warminster. Via de A36 reden we omheen deze stad tot aan de A362. Die volgden we richting Frome tot aan de afslag naar Horningsham. Daar aangekomen vonden we snel onze laatste B&B voor deze vakantie. Na de kennismaking met de eigenaars, maakten we ons klaar om naar het plaatselijk hotel-restaurant ( The Bath Arms ) te wandelen voor een avondmaal. Dankzij het mooie weer konden we dat buiten doen op het terras. De dag sloten we af met een wandeling.  

Cherhill White Horse en Lansdowne Monument gezien vanaf de A4 nabij Lower Compton

Zicht op het Kennet & Avon kanaal vanaf de weg naar Seend

Old Lock-up en Market Cross in Steeple Ashton

De smalle Castle Road (foto komt van Google earth)

Westbury White Horse

MILL FARM: 60£ (KAMER/NACHT)

Bord aan de oprit naar de boerderij

Zicht op de vijver van op de straat

 

Aan de overzijde een kwekerij van patrijzen voor de Europese markt

HET WEER: DROOG, AFWISSELEND BEWOLKT EN ZONNIG

UK RONDRIT2010 DAG 12