UK RONDRIT MET DE MOTORFIETS 2010: DAG 10

GPS-ROUTE

Na het ontbijt en het afscheid van de Nieuw-Zeelanders, werd de motor op het gebruikelijk uur gestart. Vanaf de B&B volgden we de weg naar Wycombe tot aan het eerste kruispunt. Daar linksaf naar Lacey Green, na het dwarsen van de A4010 kwamen we aan de Wardrobes Lane (Single Track Road). Die bracht ons doorheen het groen naar de Pink Road, hier kozen we de richting naar Hampden. De GPS volgend kwamen we na enkele km aan een wegwijzer naar Amersham, die volgend konden we iets later links afslaan naar Cobblers Hill en de A413. Die links opdraaiend ging het tot aan de afslag naar The Lee. Aan het eerste kruispunt rechtdoor naar Chartridge en iets later rechtsaf richting Ballinger. In Lee Common hielden we een korte stop bij een oude pomp. Hierna langsheen The Lee naar St Leonards en dan richting Aston Clinton via Dancers End. Bij het inrijden van Aston Clinton namen we de B489 naar Marsworth. Die volgden we tot we rechtsaf konden naar Tring via Tringford en het gelijknamig Reservoir. Vervolgens bracht de B488 ons naar Ivinghoe, waar we terug bij de B489 kwamen. Dunstable volgend voorbij het dubbele rondpunt (kruising met de A4146) tot aan het eerstvolgende rondpunt, onderweg zagen we af en toe de leeuw van Whipsnade Zoo in de verte. Hier rechts de B4506 op en iets later links de B4540 naar Whipsnade. Na enkele minuten hielden we halt op de parking van Bison Hill.

Binnendoor via Wardrobes Lane (foto komt van Google Earth)

Op weg naar Cobblers Hill

 

THE LEE   MM

Oude pomp in Lee Common

Sir Arthur Lasenby Liberty was een Londense handelaar (oprichter van Liberty & Co) en geboren in Chesham (1843). In 1898 kocht hij in The Lee het Manor House. Naast het uitbreiden van zijn landgoed, deed hij ook diverse zaken voor de lokale gemeenschap. Bouwen van huizen, aanleg van een cricket- en voetbalveld, renovatie van de lokale kerk en de verbetering van de watervoorziening door oa deze pomp.

Monument in The Lee

Op weg naar Dancers End (foto komt van Google Earth)

Na zo'n 20 min reden we verder op de B4540 langsheen de zoo naar Whipsnade. Iets voorbij het centrum aan de rotonde rechtsaf en zo via Holywell naar Studham. Vandaar naar Dagnall waar we opnieuw aan de B4506 kwamen, die volgend richting Dunstable vervolledigden we de ronde omheen de zoo. Bij de B489 reden we rechtdoor naar Eaton Bray. Na het inrijden van het centrum konden we linksaf naar Edlesborough en zo tot aan de A4146 rijden. Die volgden we linksop naar Dagnall, waarbij we de B489 dwarsten aan dezelfde dubbele rotonde zoals een uurtje voordien. In Dagnall ging het opnieuw de B4506 op maar nu naar Ringshall. Eens daar voorbij reden we tot aan de afslag naar Aldbury, waar we terug even halt hielden. Na wat rondslenteren en een babbel met een inwoner, sloegen we aan het pond linksaf om zo de A4251 te bereiken. Die volgend kwamen we in Berkhamsted waar we snel de kasteelruïne vonden nabij het station.

De leeuw van Whipsnade Zoo gezien vanaf de A4146

ALDBURY   MM

Old Manor House

Pond in het centrum

Stocks (een soort schandpaal uit de midddeleeuwen)

BERKHAMSTED CASTLE: GRATIS (E.H.)

De eerste houten bebouwing startte in 1066 door Willem de Veroveraar. Halfweg de 12de eeuw kwamen er de eerste stenen gebouwen onder Thomas Becket. In 1356 werd de Franse koning JanII na zijn nederlaag bij de Slag van Poitiers hier gevangen gezet. Edward IV liet vanaf 1469 zijn moeder Cecilly Neville hier wonen. Na haar dood verviel het langzaam tot de huidige ruïne.

Na het kasteelbezoek ging het terug naar de A4251, die we volgden naar Hemel Hempstead. Na het dwarsen van de A41 ging het rechtsaf binnendoor naar Chipperfield via Felden. Daar hielden we een drankpauze in een lokale pub. Langsheen de kerk verder rijdend ging het op het einde van de weg linksaf naar Belsize. Daar kozen we de weg naar Flaunden om zo via Botley in Chesham te komen. Na een korte stop bij  de Clock Tower kwamen we aan de A413 via Hyde Heath. Die weg verlieten we reeds iets later, om langsheen de Market Hall in Amersham te rijden tot aan de A355. Die volgend ging het naar Beaconsfield, waar we een bezoek brachten aan  het Model Village van Bekonscot.

De weg tussen Felden en Chipperfield (foto komt van Google Earth)

CHIPPERFIELD   MM

Drankpauze in "The Two Brewers"

Vlakbij gelegen Old School

Zicht op het plein

CHESHAM   MM

Clock Tower

De weg nabij Hyde Heath

BEACONSFIELD   MM

Toegang: 8.50£

Aan de ingang zagen we diverse oude metalen reclameborden waaronder deze

 

Dit miniatuurpark is één van de oudste ter wereld en was dan ook een inspiratiebron voor diverse andere. Het werd aangelegd gedurende de jaren 1920 in de grote tuin van Roland Callingham, dit voor zijn eigen vermaak en van zijn gasten. Nadat het bekendheid verwierf door de pers, werd het opengesteld voor het publiek na 1930. Het werd vooral beroemd door de complexe modelspoorbaan die doorheen het volledige park loopt. Hier werden reeds diverse tv-opnames gemaakt, waaronder 1 aflevering van Midsomer Murders.

Na anderhalf uur verlieten we het park en volgden de B474 tot aan de weg naar Penn Street. Iets voorbij dit gehucht kwamen we aan de A404. Die links opdraaiend ging het richting Hazlemere. Na enkele km rechtsaf naar Holmer Green en vervolgens via Great Kingshill kwamen we bij de A4128, die we opreden naar High Wycombe. Na Cryers Hill konden we op een rotonde rechtsaf naar Speen en van daaruit naar Lacey Green. Na het doorrijden van dit centrum zagen we de gelijknamige molen reeds opduiken. Eerst hielden we een drankpauze in The Wip Inn voordat we tot aan de molen wandelden. Tenslotte volgde de rit terug naar de B&B. Na het omkleden, volgde voor de 2de keer een avondmaal in de "Georges & Dragon".

Op weg naar Lacey Green (foto komt van Google Earth)

LACEY GREEN WINDMILL: 2£

Men vermoed dat de oorspronkelijke molen dateert van halfweg de 17de eeuw. Begin de 19de eeuw werd hij volledig gemoderniseerd en gebruikt tot 1915. Hierna werd hij nog enkele jaren gebruikt als weekendverblijf om daarna langzaam te vervallen. In 1971 werd door een team van vrijwilligers gestart met de totale restauratie van de molen. Het zijn eveneens vrijwilligers die bezoekers ontvangen op zondagnamiddag tussen mei en september.

HET WEER: DROOG EN ZONNIG

UK RONDRIT2010 DAG 11