Schotland 2008: Dag 4

deel 1 deel 2
GPS-ROUTE:
GPS-ROUTE:

Vandaag ging het terug via de A93 tot nabij Balmoral, waar we de B976 opdraaiden tot aan de A939 (brugje over de Gairn). Die volgden we tot aan de splitsing met de A944 om via deze weg aan de A97 te komen. Iets verder draaiden we links een smalle weg naar Glenbuchat Castle.

Langsheen de B976

Glenbuchat Castle: 1£
http://www.undiscoveredscotland.co.uk/strathdon/glenbuchatcastle/index.html
Het kasteel werd gebouwd in 1590 door John Gordon en zijn vrouw Helen Garnegie en bleef eigendom van de Gordons tot in 1738. Toen kwam het in handen van Lord Braco. Halfweg de 20ste eeuw kwam het vervallen kasteel in handen van Historic Scotland. Het is een mooi voorbeeld van een Z-kasteel, bestaande uit één hoofdgebouw en op 2 digionaal gelegen hoeken een kleiner gebouw.

De A97 volgend voorbij Kildrummy Castle en Mossat kwamen we nabij Parkside waar we de B9002 verder volgden tot aan de A941. Daar werd aangegeven dat de weg richting Dufftown onderbroken was. Toch maar opgereden en nabij Bridgend konden we niet meer verder. Daar een binnenweg op naar de A920, die terug uitkwam aan de A941. Die volgden we doorheen het centrum van Dufftown om via de Glenfiddich Distilliry en Balvenie Castle aan de B9014 te komen. Aangekomen in Keith even de A95 op tot aan de B9018 die ons verder bracht naar Cullen aan de kust.

Langsheen de binnenweg tussen Bridgend en de A920

met zicht op het heuvelend landschap en de River Deveron

Het Mercat  Cross in Cullen

Zicht vanaf de Main Street

Cullen met het oude viaduct

Zicht vanaf de haven

De kustweg volgend oa doorheen Buckie kwamen we aan de B9104, die reden we eerst rechts op tot aan Spy Bay, vervolgens terug gekeerd tot aan de A96. Iets voorbij Lhanbryde draaiden we rechts de B9103 op naar Lossiemouth. Daar wandelden we rond aan de haven en aten iets nabij het visserijmuseum. Vervolgens verder rijdend rond het centrum tot aan de B9135 die ons tot aan de A941 bracht, die volgden we richting Elgin tot we aan Spynie Palace kwamen.

Lossiemouth

Spynie Palace: 3.70£
http://www.undiscoveredscotland.co.uk/elgin/spynie/index.html
Dit gebouw is vooral bekend als resedentie van de bischoppen van Moray vanaf begin 13de eeuw tot eind 17de eeuw. Bij een bezoek valt vooral de David's Tower op, gebouwd door bischop David Stewart. Hij telt 6 verdiepingen en is 22m hoog. Vanop het dak krijg je een mooi uitzicht op het paleis en de omgeving.
Boven op David's Tower

Uitzicht vanaf de toren

in de toren

Na het bezoek reden we naar Elgin om via de ring aan de B9010 te komen. Die volgden we tot nabij Dallas, vanwaar we binnendoor naar de B9102 reden. Die bracht ons samen met de B9138 tot aan de A95. Zo kwamen we iets verder aan de B9008 die we volgden tot aan de splitsing met de B9136. Via deze weg kwamen we aan een binnenweg die langsheen de Glenlivet Distillery liep en terug uitkwam aan de B9008 richting Tomintoul. Net voor dit stadje hielden we nog even halt aan een infobord over de streek. Vanaf daar ging het via de A939 terug naar Braemar voorbij het "Lecht Ski centre" en nabij Cock Bridge zicht op Corgarff Castle.

Zicht vanaf de binnenweg nabij Glenlivet Distillery

Infobord over de streek
Langsheen de A939

Zicht op Gorgarff Castle

Het weer: droog en zonnig

Schotland Dag 5