Schotland 2008: Dag 3

GPS-ROUTE

Vandaag bleven we in de omgeving van Braemar. Als eerste doel stond Balmoral (het kasteel van de Queen) op het programma. Dit kan je slechts enkele maanden in het jaar bezoeken. Naast de tuin, de stallen met de verzameling koetsen kan je in het kasteel enkel de Ballroom bezoeken. Eveneens kan je enkele uitgestippelde wandelingen doen op het domein, waarbij je een mooi uitzicht krijgt op het kasteel en de tuin vanuit de hoogte.

Balmoral Castle: 8£
http://www.balmoralcastle.com/
Via de brug

naar de ingang

Het domein met het kasteel werd door Prince Albert (echtgenoot van Queen Victoria) aangekocht in 1852. Meteen werd beslist een nieuw kasteel te bouwen, omdat het bestaande niet meer voldeed aan hun eisen. Op 28 september 1853 werd de eerste steen gelegd door de Queen. Nadat het huidige kasteel klaar was in 1856, werd het oude afgebroken. Men kan nog enkel een steen zien, die de plaats van de toenmalige hoofdingang markeert.
Zicht vanaf het kasteel

Uitzicht vanaf....

....de cafetaria

Wandelen langsheen de rivier

en over het domein

Zicht op het kasteel en de tuin

Omstreeks 14u verlieten we het domein en reden terug richting Braemar via de A93. Na enkele kms reden we een kleine weg op naar Ballachlaggan, maar die bleek iets verder afgesloten. We keerden terug naar de hoofdweg en volgden die tot in Braemar. Vanuit het centrum volgden we vervolgens de mooie weg langsheen de River Dee. Iets voorbij Muir dwarsten we de rivier via een brug en hielden er halt op een behoorlijk volle parking. Vervolgens ging het op dezelfde manier terug naar Braemar. Van daaruit reden we naar het Glenshee Ski Centre via de smalle weg langsheen Clunie Water tot we na enkele kms aan de A93 kwamen. Aan het ski centre wandelden we wat rond en bekeken oa de stoeltjeslift en enkele figuren in de omgeving. Na het nuttigen van een drankje ging het via de hoofdweg terug naar de B&B. Na het shoppen in het centrum kwamen we het bekend koppel tegen (die hadden enkele wandelingen gedaan in de omgeving) en besloten om samen te gaan eten in de bar van het lokaal hotel.

River Dee
Glenshee Ski Centre
Braemar centrum
Dit monument bestaande uit één van de 2 Pegasus-motoren, herdenkt het neerstorten van de bommenwerper Wellington R1646 samen met zijn 8 bemanningsleden op 19 januari 1942 tijdens een oefenvlucht in het gebergte nabij Braemar. Het wrak en de lijken werden pas een maand later ontdekt bij toeval.

http://www.archieraf.co.uk/scs/wellingtonr1646.html

Het weer: droog en zonnig

Schotland Dag 4