UK RONDRIT MET DE MOTORFIETS 2010: DAG 6

GPS-ROUTE

Tijdens het ontbijt maakten we even kennis met een Brit die eveneens een pilootcursus volgde. Iets na 9u werd de motor gestart en reden we naar de A4260. Die draaiden we rechts op en volgden we tot we rechts de A4095 (richting Bicester) op konden. Na enkele minuten kozen we de 'single track road' naar Tackley. De smalle weg volgend doorheen het centrum kwamen we aan de B4030. Die rechts opdraaiend, krijg je direct een mooi zicht op "Rousham House". Via Heyford en Somerton naar de B4100 nabij Souldern, die we links opdraaiden en volgden tot aan de afslag naar Charlton. Vandaar naar Farthinghoe om aan de A422 te komen, die ons omheen Brackley bracht. Na enkele km konden we de wegwijzers volgen naar Stowe Gadens, die we iets na 11u bereikten. Hier brachten we enkele uren door met het wandelen doorheen het park en het bekijken van de diverse monumenten en gebouwen. Het huis (met zo'n 400 kamers) zelf hebben we niet bezocht. Enkele kamers waren te bezichtigen mits een meerprijs (niet geldig met de NT-kaart).

Op weg naar Tackley (foto komt van Google Earth)

Zicht op Rousham House

STOWE LANDSCAPE GARDENS: 6.8 (N.T.)

Oprit naar de school en het park

Vooraanzicht van de huidige school

Temple of Concord and Victory

Queen's Temple

Het 32m hoge Cobham Monument

Grotto

Season's Fountain

Gothic Temple

Temple of British Worthies

Palladian Bridge

Chinese House

Pebble Alcove

Lake Pavilion

Cascade and Artificial Ruins

Temple of Venus

Statue of Queen Caroline

Captain Grenville's Column

Rotunda

Achterzijde van de school

Zicht van op de trappen

Het landgoed werd in 1589 aangekocht door John Temple nadat het een aantal jaren werd gehuurd door zijn vader Peter. De familie Temple had fortuin gemaakt in de schapenhouderij. In de volgende eeuwen werd het huis in verschillende etappes omgebouwd tot het huidige gebouw met een totale lengte van 279m. Halfweg de 19de eeuw had de toenmalige eigenaar zoveel schulden dat een groot aantal eigendommen in Ierland en de Uk moesten verkocht worden. Eveneens werden diverse waardevolle schilderijen en kunstvoorwerpen samen met ruim 21.000 flessen wijn verkocht. De tuinmedewerkers werden van 40 naar 4 terug gebracht. In 1922 werd het landgoed verkocht en werd Stowe School opgericht. De tuinen werden in 1989 eigendom van de National Trust dankzij de gift van een anonieme donor.

Na ruim 4u verlieten we het park en draaiden de weg op naar Silverstone. Daar bekeken we het beroemde racecircuit waar enkele dagen later de Superbikes plaats vonden. Terug bij de ingang van Stowe School ging het naar Tingewick. Net voorbij  het centrum draaiden we rechts een weg op die ons over de A421 bracht. Vervolgens reden we via Preston Bissett en Chewode tot we links een weg opkonden naar Stratton Audley. Iets vr dit dorpje rechtsaf en binnendoor naar Poundon. Vervolgens reden we via March Gibbon naar de A41. Die volgden we eventjes richting Waddesdon tot aan de afslag naar Brill. Vanuit het centrum volgden we de weg naar Piddington om iets verder halt te houden bij de lokale molen. Hier wandelden we even rond en hadden een leuke babbel met een lokaal koppel. Intussen zagen we regelmatig enkele kleinere roofvogels overkomen. Hierna reden we terug naar het centrum en volgden de weg naar Long Crendon, waar we even halt hielden bij het Courthouse in het centrum. Al over lokale wegen ging het via Shabbington en Worminghall naar Oakley. Daar richting Stanton St. John tot we rechtsaf konden naar Boarstall. Vanaf daar volgden we dezelfde weg als gisteren naar de B&B. In Islip hielden we nog even halt aan een lokale pub. 's Avonds ging het terug naar de pub naast de B&b voor een maaltijd, gevolgd door een wandeling aan het kanaal.

Dit circuit was oorspronkelijk een trainingsvliegveld voor Britse bommenwerpers in de 2de Wereldoorlog. In 1950 werd voor de eerst een Grand-Prix voor de Formule1 georganiseerd. Op het circuit worden diverse nationale en internationale wedstrijden gereden en kan dan ook diverse aanpassingen ondergaan kwa lengte en vorm.

De weg naar Stratton Audley (foto komt van Google Earth)

BRILL     MM

Terugblik op de weg

De windmolen

Dergelijke roofvogels zagen we diverse keren tijdens de reis

De molen dateert van 1680. Hij is niet de oudste molen van de UK, maar wel n van de best bewaarde. In 1919 werd voor de laatste keer meel gemalen en enkele jaren later werd eveneens gestopt met het malen van veevoer.

LONG CRENDON    MM

Het Courthouse

Het Courthouse dateert uit de 15de eeuw. Het werd gebruikt als opslagplaats van wol, terwijl het gelijkvloer diende als armenhuis. Nu is het eigendom van de National Trust en vind je er een museum ivm het dorp.

ISLIP    MM

The Swam Inn

de vlakbij gelegen brug over de River Ray

HET WEER: AFWISSELEND BEWOLKT EN ZONNIG

UK RONDRIT2010 DAG 7