UK RONDRIT MET DE MOTORFIETS 2010: DAG 5

GPS-ROUTE

Na het ochtendritueel werd meteen de motorkledij aangedaan en de motorfiets terug geladen. Zo konden we omstreeks 8u aanschuiven voor het ontbijt. Hierna namen we afscheid van Elaine & Graham en werd de motor iets vr 9u gestart voor de rit naar onze volgende bestemming. Dankzij de gps ging het vlot doorheen het drukke verkeer naar de A1303 en lieten we het centrum snel achter ons. Iets voorbij de kruising met de M11 hielden we halt bij het Amerikaans kerkhof van Cambridge. Na een klein uurtje werd de rit verder gezet, doorheen Comberton en Toft volgden we de B1046 naar de A1198. Die draaiden we links op, tot we iets later links een smalle weg op konden naar "Old Wimpole". Die bracht ons langsheen "Wimpole Hall" aan de A603. Die rechts volgend dwarsten we de A1198 en reden verder via de B1042 tot nabij Wrestlingworth. Hier kozen we de richting naar Eyeworthn, waar we een omlegging moesten volgen omheen Dunton. Na het dwarsen van de A1 bij Edworth kwamen we in Langford bij de A6001 die we links opreden naar Henlow. Hier de A507 op langsheen Shefford tot in Clophill om daar de A6 te kiezen naar London. Na een kilometer konden we rechtsaf naar het centrum van Silsoe, om daar de pijlen te volgen naar Wrest Park. Daar het huis vandaag niet open was het publiek, hielden we er enkel een korte pauze. Terug naar Silsoe om doorheen het centrum aan de A507 te komen, die we volgden naar Ampthill. Via het centrum ging het naar de B530, die we even volgden tot we de afslag zagen naar Houghton House. Op het einde van de smalle weg is een kleine parking, vandaar was het zo'n 10 minuten wandelen tot aan het huis. Ondanks de bewolking en af en toe wat regen was er een fotograaf aan het werk met een mannequin.

CAMBRIDGE AMERICAN CEMETERY & MEMORIAL

De vijver tussen het kerkhof en de muur der vermisten

Toegang tot de kapel

Plafond van de kapel

Dit is 1 van de 2 Amerikaanse oorlogskerkhoven op Britse bodem. Er liggen hier 3812 militairen begraven. Op de muur der vermisten staan nog eens 5127 namen vermeld. De meeste slachtoffers vielen tijdens bombardementen van Noordwest-Europa en de gevechten op de Atlantische Oceaan.

De weg langsheen "Wimpole Hall" (foto komt van Google Earth)

WREST PARK: GESLOTEN (E.H.)

https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/wrest-park/

HOUGHTON HOUSE: GRATIS (E.H.)

De kleine parking

Zicht vanaf de parking

Genieten van het uitzicht

Fotograaf en mannequin aan het werk

Met de bouw van dit herenhuis werd gestart in 1615 voor de schrijfster Mary Sidney Herbert. Net vr de voltooiing overleed ze in 1621. In 1794 liet de toenmalige eigenaar Francis Russell (5de hertog van Bedford) het meubilair en het dak verwijderen. Zodat het met de jaren verviel in de huidige rune. In 2006 werden een aantal werken uitgevoerd om de veiligheid te garanderen en oa nieuwe infoborden geplaatst. Van die laatste werden er het volgend jaar reeds diverse vernietigd door vandalisme.

Na het bezichtigen van de rune, keerden we terug naar de motor om de route verder te volgen. Terug aan de A507 ging het direct links de binnenweg op naar Steppingley. Daar de weg volgend naar Woburn kom je voorbij de M1 en iets verder in het Woburn Abbey Park. Na de afslag naar het safaripark (rechts), zie je links een smalle weg (ruim 3km) die naar de abdij loopt. Hier bleven we ruim 3u, zodat we omstreeks 16u30 de weg verder volgden, doorheen Woburn tot aan de afslag naar Little Brickhill. Daar linksaf, en via Great Brickhill naar Soulbury. Vanaf daar volgden we de B4032 via Stewkley en Swanbourne tot aan de A413. Die draaiden we links op naar Winslow. Vanuit dit centrum eventjes de richting Granborough gevolgd tot we rechtsaf konden richting Calvert. Iets voorbij East Claydon, links naar Steeple Claydon en vervolgens doorheen Charndon en March Gibbon tot in Launton. Vervolgens via Blackthorn tot aan de B4011, die we opreden richting Thame. Ter hoogte van Boarstall ging het binnendoor naar Woodperry. Daar kwamen we aan de B4027, die we opreden naar Islip. Vervolgens naar Kidlington om er de A4260 te kiezen tot aan de afslag naar Thrupp. Net vr "The Boat Inn" het smalle baantje links oprijdend, kwamen we tenslotte aan de B&B iets na 18u. Daar werden we verwelkomd door de eigenares Peta. Op de parking stond een wagen met Belgische nummerplaat, het bleek iemand te zijn die een pilootcursus volgde op het vlakbij gelegen vliegveld.

WOBURN ABBEY: 12.50

De gele kamer

De eetkamer

De lange galerij

Het Chinees paviljoen

In het park waar je doorheen rijd, lopen deze vrij rond

Deze Cistercinzer abdij werd gesticht in 1145. In 1547 werden de monniken door Hendrik VIII verdreven en de gronden en abdij geschonken aan John Russell (1e graaf van Bedford). Sindsdien is het eigendon van de familie Russell en de Hertogen van Bedford. Na de 2de wereldoorlog werd droogrot ontdekt en een deel van de abdij gesloopt. Na de dood van zijn vader in 1953, droeg de 13de hertog het landgoed over aan de National Trust wegens de hoge successierechten. Hij bleef wel eigenaar en stelde de abdij open voor het publiek in 1955. Het won snel aan populariteit na de aanleg van het safaripark in 1970.

De weg tussen Little Brickhill en Great Brickhill (foto komt van Google Earth)

Op weg naar Launton (foto komt van Google Earth)

Omgeving van Boarstall (foto komt van Google Earth)

THE BARN: 60 (KAMER/NACHT)

website is niet meer beschikbaar, mogelijks geen B&B meer

Omstreeks 19u trokken we naar de lokale pub voor een avondmaal. Hierna wandelden we nog langsheen het Oxford Canal heen en terug tot Shipton-on-Cherwell.

THE BOAT INN

http://theboatinnthrupp.co.uk/

Oxford Canal met de diverse Narrowboats

HET WEER: AFWISSELEND BEWOLKT EN ZONNIG, BIJ HOUGHTON HOUSE EEN BEETJE REGEN

UK RONDRIT2010 DAG 6