UK RONDRIT MET DE MOTORFIETS 2010: DAG 4

BEZOEK AAN CAMBRIDGE

Vandaag bleef de motorfiets bij de B&B en bezochten we het centrum van de stad. Via de voetgangersbrug over de Cam, ging het doorheen Jesus Green naar de Quaside aan de Magdalene Street. Hier maakten we een afspraak om een tocht op de Cam mee te doen met een punter. Op die manier konden we diverse Colleges bekijken van op het water en vaarden we onder enkele oudere bruggen. Nabij Silver Street werd er omgekeerd zodat we na een  uur terug waren bij het startpunt. Onderweg zagen we diverse bootjes die gehuurd waren zonder chauffeur en bleek meteen dat het niet zo simpel was om te doen. De rest van de dag wandelden we doorheen het centrum van Cambridge en bezochten enkele colleges die toegankelijk waren voor het publiek.

Voetgangersbrug over The Cam

Voldoende keuze

Onze putter en gids

Magdalene Bridge

2 bruggen bij het St John's College

Bridge of Sighs

Kitchen Bridge

St John's College

St John's College

De Wren Library (Trinity College)

Gibb's Building (King's College)

Tourist Information (Peas Hill )

Blijkbaar permanent gesloten

Corpus Clock (Bene't Street)

https://en.wikipedia.org/wiki/Corpus_Clock

Deze opvallende klok ( op de hoek van de "Taylor Library" van het "Corpus Christi College") bestaat uit een schijf met een doormeter van 1,5m. Ze bevat 3 cirkels met streepjes die de uren, minuten en seconden voorstellen. De juiste tijd word aangegeven door de streepjes die blauw oplichten (op de foto 10u 58). Opvallend is de grote sprinkhaan bovenaan de cirkel. Het geheel werd ontworpen door John Taylor (oud lid van het college). Hij was 5 jaar bezig met de klok en het project had een prijskaartje van 1 miljoen £. Op 19 september 2008 werd ze voorgesteld aan het publiek.

King's College (King's Parade)

https://en.wikipedia.org/wiki/King's_College,_Cambridge

zicht vanaf King's Parade met de kapel op de achtergrond

De kapel

De kapel met het grootste waaiergewelf ter wereld

Het Binnenplein

Het poorthuis

Het binnenplein met fontein

Op de brug over de rivier Cam

De kapel gezien van nabij de brug

Ingang bij Queen's Road

Het College werd in 1441 gesticht door Hendrik VI. Het eerste ontwerp was bescheiden, doch 4 jaar later werd beslist tot het bouwen van het huidige college met alle pracht en praal. Door het uitbreken van de Rozen-oorlog (1455 - 1485) liep alles enorm veel vertraging op, zodat op het moment dat de koning werd afgezet (1461) oa de kapel nog in de steigers stond. Het gebouw werd een generatie later afgemaakt onder Hendrik VII, terwijl de decoratie er pas kwam onder Hendrik VIII. Diverse politiekers, kerkelijke leiders, schrijvers,... zijn hier afgestudeerd.

Toegangspoort van "Old Schools" (Trinity Lane)

https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Schools

Emmanuel College (St Andrew's Street)

https://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_College,_Cambridge

Zicht op de kapel

In de kapel

Het college werd opgericht in 1584 door Sir Walter Mildway. Oorspronkelijk werden er Protestantse predikanten opgeleid, gedurende de geschiedenis werden de studie mogelijkheden uitgebreid. Sinds 1979 zijn vrouwelijke studenten eveneens toegelaten. De kapel werd ontworpen in 1677 en verving de oorspronkelijke kapel (die werd als bibliotheek gebruikt tot in 1930). In de tuin bevind zich een grote visvijver die als thuisbasis dient voor een kolonie eenden.

Muzikaal talent langs de straat

Round Church (Bridge Street)

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Holy_Sepulchre,_Cambridge

Deze Anglicaanse kerk werd gebouwd omstreeks 1130 en is één van de 4 Middeleeuwse kerken in Engeland die nog in gebruik is. Haar vorm is geïnspireerd op de rotonde in de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem.

Trinity College (St John's Street)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trinity_College_(Cambridge)

Hoofdingang in St John's Street

Het binnenplein met fontein

Toegang tot de kapel

Trinity College is het grootste College behorende tot de Universiteit van Cambridge. Het werd opgericht in 1546 door Hendrik VIII en onstond door de fusie van 2 oudere Colleges. De meeste gebouwen dateren dan ook uit de 16de en 17de eeuw.

St John's College (St John's Street)

https://en.wikipedia.org/wiki/St_John's_College,_Cambridge

Hoofdingang in de St John's Street

Verbindingspoort tussen 2 pleinen

De Bridge of Sighs

 Het College werd opgericht door Lady Margaret Beaufort. De eerste gebouwen verschenen in het begin van de 16de eeuw op de site van een 13de eeuws ziekenhuis. Toen er in de 19de eeuw gebouwen bijkwamen aan de overzijde van de River Cam, werden 2 bruggen voorzien waaronder de Bridge of Sighs in 1831.

Great St Mary's Church (King's Parade)

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_St_Mary_the_Great,_Cambridge

De St Mary's Church is de kerk van de universiteit en eveneens de grootste kerk van Cambridge. Een gelijkaardige kerk bevind zich in de andere universiteitsstad Oxford. De huidige kerk werd gebouwd tussen 1478 en 1519. De toren werd pas afgewerkt in 1608.

Omstreeks 17u kregen we een fikse regenbui te verwerken, zodat we besloten terug te keren naar de B&B met de aangekochte souveniers. Voor het avondmaal kozen we voor een dichtbij gelegen Pub. The Waterman in Chersterton Road. Na een heerlijk maaltijd wandelden we terug naar het park Jesus Green om vanaf daar langs de rivier te wandelen van het centrum weg. Aan de overzijde van de rivier zagen we de diverse boathouses van de verschillende Colleges.

Één van de boathouses aan de overzijde

HET WEER: DROOG EN ZONNIG, IN DE LATE NAMIDDAG EEN FIKSE REGENBUI DAARNA TERUG DROOG

UK RONDRIT2010 DAG 5