UK RONDRIT MET DE MOTORFIETS 2010: DAG 1

GPS-ROUTE

Op vrijdag 23 juli werden we omstreeks 4u gewekt. Na de gebruikelijke ochtendrituelen keken we voor het eerst buiten, droog maar in de verte zagen we het bliksemen. Toen de laatste spullen (tanktas, gps,..) gemonteerd waren nog even buiten kijken en de eerste druppels vielen reeds. Meteen regenpak aan en starten maar. Onmiddellijk werden de sluizen boven ons volledig open gezet en dit zou zo blijven tot we aan de Franse grens kwamen via de E40. Vanaf daar werd het alleen maar beter, zodat tijdens het wachten in Calais de jassen even uit konden. Na een rustige overtocht kwamen we aan in Dover en meteen de GPS instellen naar onze eerste bestemming. Langsheen Dover Castle reden we tot aan de parking "White Cliffs", vanwaar we een mooi uitzicht hadden op de haven beneden ons. Vervolgens verder rijdend doorheen St Margarets at Cliffe kwamen we aan de A2585. Die volgden we naar Walmer, doorheen het centrum richting kust voor een bezoek aan Walmer Castle. Na het bezoek bleven we de kustweg volgen om na enkele minuten bij Deal Castle te komen. Hier zag ik de parking (weide) net te laat, zodat ik een blokje moest om rijden om er op te kunnen. Na een uurtje ging het verder naar Sandwich om het vlakbij gelegen Richborough Castle te bekijken. Daar aangekomen stuurde ik een sms-berichtje naar Paul (een lokale FJ-rijder) die ons daar zou ontmoeten en een stuk met ons zou meerijden. Na het bekijken van deze rune, konden we kennis maken met Paul op de parking. Verder rijdend langs Ramsgate ging het naar Botany Bay. Doorheen Margate en Birchington vervolgens naar de A299 die we iets later verlieten om Reculver te bereiken. Na het parkeren, aten we eerst iets in de lokale pub voordat we de torens bekeken.

Samen op de ferry met een Brits koppel die terug kwam uit het Zwarte Woud

Zicht op de haven in Dover

WALMER CASTLE: 7 (E.H.)

Zicht op de zee vanop de terassen

Benedentuin gezien vanaf de brug

Walmer Castle werd in de 16de eeuw gebouwd in opdracht van Hendrik VIII. Het was onderdeel van een keten kustverdedigingen tegen een mogelijke invasie uit Frankrijk en/of Spanje. Deze kastelen werden bekend als Device Forts. Vanaf de 18de eeuw verviel de militaire rol en werd het omgebouwd tot een Coutry House met bijhorende tuinen. Bekende inwoners zijn oa the Duke of Wellington, Sir Winston Chuchill, Queen Elizabeth (the Queen Mother).

DEAL CASTLE: 4.50 (E.H.)

Hier was het heel wat drukker dan in het voorgaande kasteel door de aanwezigheid van een groot aantal Italiaanse (of Spaanse) schoolkinderen. Het dateert uit dezelfde periode als Walmer Castle, maar opvallend is de symmetrische bouw. Van boven af gezien is het precies een bloem.

RICHBOROUGH CASTLE: 4.50 (E.H.)

Op de parking een berichtje versturen naar Paul

Op de achtergrond de torens van het plaatselijk Power Station

Hier werd in 43 nC het bruggenhoofd gevormd tijdens de invasie van de Romeinse troepen (50.000 man) onder leiding van de Senator Autus Plautius. In de loop van de geschiedenis onderging het diverse veranderingen. Op het einde van de 3de eeuw werden de aarden wallen verwijderd en kwam er een stenen muur (op sommige plaatsen 3.5m dik). Hiervan zie je nu nog de restanten staan. 

Vikingschip aan Pegwell Bay (nabij Cliffs End), hier kwam destijds de hovercraft aan.

Zicht op Kingsgate Bay vanaf de B2052

Botany Bay

RECULVER TOWERS: GRATIS (E.H.)

Op de parking met Paul

In 43 nC vond hier eveneens een landing plaats van Romeinse soldaten. Het Romeins fort werd in de 3de eeuw gebouwd. 4 eeuwen later werd binnen de muren van het fort, de St. Mary kerk gebouwd. Alles werd in 1809 vernietigd. De torens werden later in dezelfde stijl heropgebouwd.

Na bijna een uur werden de motoren opnieuw gestart. Terug naar de A299, die nabij Faversham overgaat in de M2. Die volgden we zo'n 10 min tot aan de A249. Bij de eerste afslag ging het naar het rondpunt met de A2, waar we Chestnut Street opreden. Die volgden we eventjes tot aan het Tudor Rose Restaurant. Hier hadden we afgesproken met Tim. Doch blijkbaar was het gesloten zodat Paul hem opbelde. Tim zou ons daar oppikken en meenemen naar een andere plaats. Zo reden we een kwartiertje later met 3 motoren naar het Bobbing Apple Restaurant. Tim hadden we vorig jaar ontmoet in Rey Harbour toen we op de terugweg waren vanuit The New Forest. Ditmaal maakten we eveneens kennis met zijn vrouw Jackie. Terwijl we gezellig op het terras zaten, stopten er enkele keren grote limousines waaruit groepjes kinderen kwamen in duidelijke feeststemming. Het was de laatste schooldag voor de vakantie. Omstreeks 17u (lokale tijd) namen we afscheid van Paul, Tim en Jackie en vervolgden we onze weg. Terug naar de A2 die we volgden naar Rochester. Daar stopten we aan de River Medway voor een bezoek aan het kasteel. Het park was open voor het publiek, doch de toren was gesloten wegens werken. vanuit het hoger gelegen park heb je oa een mooi uitzicht op de kathedraal en de rivier. Hierna dwarsten we de rivier om iets verder de A226 te volgen naar Higham. Daar links een lokale weg op en zo via Cobham en Sole Street naar de A227 te rijden. Die links op, om iets verder rechts de B260 naar Longfield te volgen. Daar de B225 op naar onze eindbestemming in Bean. Daar kwamen we iets vr 19u aan. Na het lossen van de motor, het opfrissen en omkleden gingen we naar vlakbij gelegen pub, doch de keuken was reeds gesloten. Die verwees ons naar een andere pub enkele km verder gelegen. Zo dus terug de motor op, doch daar aangekomen bleek die gesloten. Daarop reden we terug naar Bean, dwarsten iets verder de A2 en hielden halt bij het Bluewater Shopping Center . Daar waren diverse fastfoodrestaurants nog open. Tijdens het wachten wilde Sabien enkele foto's nemen van de ruimte, doch dit bleek verboden. Terug bij de B&B, sloten we de avond af met nog een bezoekje aan de pub.

Samen met Paul, Jackie en Tim op het zonnig terras

Bijna klaar om verder te rijden

ROCHESTER CASTLE: 5 (E.H.)

De toren gezien vanaf het plein

De vlakbij gelegen kathedraal

Met de bouw op Castle Hill werd gestart in de 11de eeuw door bisschop Gundulph, hierbij werden de oude Romeinse stadsmuren gentegreerd. In opdracht van William  de Corbeil (aartsbisschop van Canterbury) werd de keep (toren van ruim 30m hoog en muren van 3 4m dikte) toegevoegd in de 12de eeuw. De toren bestaat uit 4 verdiepingen en kan via 141 treden beklommen worden.

BLUEWATER SHOPPING CENTER

BLACK HORSE COTTAGE: 60 (KAMER/NACHT)

De voorkant met oprit

De zijingang naar de 2 kamers

De grote kamer met een klein keukentje

HET WEER: HEVIGE REGEN IN BELGI, REST VAN DE DAG DROOG EN ZONNIG

UK RONDRIT2010 DAG 2