PYRENEEËN 2009: DAG 12

GPS-ROUTE

Na de regen van de voorbije nacht begon de dag met behoorlijk veel bewolking. Ontbijten deden we toch op het terras, waarna we afscheid namen van Sonja & Serge. Vandaag vertrokken we naar onze laatste slaapplaats in de Pyreneeën. Voor de laatste keer volgden we de D618 langsheen de Ariège tot in Saint-Paul-de-Jarrat, daar eventjes de D117 op tot aan de D809. Die bracht ons naar de D9. Die volgden we via oa Soula en Roquefixade terug naar de D117. Die volgden we weer maar eventjes tot aan de D509, die ons naar Villeneuve-d'Olmes bracht. Daar konden we terug de D9 verder volgen. Via Montferrier ging het naar de Col de Montségur. We wisten dat hier een kasteelruïne lag, maar wegens de lage bewolking was er niks van te zien. Tot er plots wat openingen in de bewolking kwamen en we de ruïne in de hoogte zagen liggen. De weg verder volgend kwamen we na Fougax bij de Fontaine de Fontestorbes. Iets verder kwamen we in het centrum van Bélesta voor de derde keer bij de D117, die we nu voor langere tijd bleven volgen. Via La Borie en Puivert kwamen we in Quillan, waar we een pauze hielden. Toen we terug naar de motorfiets op de parking gingen, hield er een Nederlands koppel met een Hayabusa (Suzuki) halt. Even later bleek dat ze eveneens logeerden in onze volgende bestemming. De weg volgden we verder tot voorbij Saint-Martin-Lys, waar we de D118 opreden. Na Axat reden we doorheen de Gorges de St Georges. Toen we na de fotostop hier ons terug klaar maakten om te vertrekken werden we voorbij gereden door een Nederlands stel op een rode FJR (zoals wij) voorzien van een zijspan. die bleven we volgen op de D118, tot we linksaf de smalle D17 opkonden. Over de Col des Moulis ging het via oa Le Bousquet en Roquefort-de-Sault naar de D84. Die volgden we naar de Col de Jau aan de D14. Via die weg kwamen we in Mosset, waar we omstreeks 13u30 halt hielden voor een frisdrank. Toen we vroegen of we iets konden eten bleek de keuken reeds gesloten. De weg verder volgend kwamen we na Campône in Molitg-les-Bains. Daar zagen we terug een bar waar enkele mensen zaten te eten op het terras. Bij het binnengaan meteen gevraagd of we nog iets konden eten. Toen dat nog kon bestelden we een sandwich met een frisdrank en namen plaats op het terras.

bewolkt uitzicht vanaf de D9 nabij Roquefixade

wazig beeld van de mooie omgeving met Château de Roquefixade hoog op een rots (rechtse foto)

               

Château de Roquefixade

langzaam komt Château de Montségur te voorschijn

                    

Château de Montségur

 Vanaf half juli tot eind november kan je hier een vreemd natuurverschijnsel waarnemen. Als het waterdebiet lager wordt dan 1.040 liter/seconde, vloeit de bron met regelmatige tussenpozen van ca. 1 uur. Het water stijgt gedurende een kwartier, de bron vloeit 6 minuten en het water zakt dan weer 35 minuten.

zicht vanuit het centrum op Château de Puivert

Château de Puivert

Quillan en de omgeving

           

in het spoor van een Nederlandse FJR-rijder op de D118

de D17

         

met zicht op Château d'Usson

Château d'Usson
vervolgens komen we aan

             

de D14

                

terugblik naar Mosset

Na de maaltijd bleven we de D14 volgen tot we net vóór Catllar bij de D619 kwamen. Die draaiden we eerst rechts op naar Prades, waar de tank werd gevuld. Hierna even terug en volgden we de D619 in noordelijke richting tot in Sournia. Onderweg kwamen we over de Col de Roque Jalère en langsheen Roc Cournut. In Sournia draaiden we links de D2 op. Na Rabouillet werd dit de D22 en kwamen we na enkele kms aan de Col d'Aussières. Via oa Gincla kwamen we in Puilarens, vanwaar we het gelijknamig kasteel zagen liggen. Hierna waren we snel bij de D117 die we rechts opdraaiden naar Caudiès-de-Fenouillèdes, daar bevind zich MotorStopHelder, onze laatste slaapplaats in de Pyreneeën. Na de verwelkoming door Jan, konden we de motor binnen plaatsen in de garage. Daar stonden diverse motoren gestald waaronder de Nederlandse Hayabusa. Naast enkele Nederlandse koppels maakten we kennis met een Deens koppel, die de geplande motortrip wegens medische redens had moeten vervangen door een autotrip. Er was eveneens een Belgisch koppel  (omgeving Leuven) aanwezig, die een natte dagtocht achter de rug had. Wij hadden enkel de laatste kms op de D117 enkele druppels gekregen. Na het douchen en de maaltijd bereid door Ina, hadden we nog gezellige avond in het salon met de groep. 

zicht op Prades vanaf de D619, het gebergte werd veelvuldig geteisterd door blikseminslagen

aan diezelfde D619 en de omgeving

             

aan de D22

iets verder zagen we deze kleine waterval langs de weg

zicht op Château de Puilaurens

en de omgeving

              

Château de Puilaurens

             

Het weer: 's morgens bewolkt, daarna afwisselend bewolkt en zonnig maar goed van temperatuur, 's avonds wat regendruppels

Pyreneeën

Dag 13