Limousin van 24 september tot 29 september

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

We vertrokken op dinsdag 24 sep. vol goede moed naar het zo'n 670km verder gelegen Bussière-Boffy.De route verliep over de snelwegen tot voorbij Orléans. In Vierzon kozen we de N20 die we volgden tot in La Croisiere, daar de N145 naar Bellac, dan via de D675 naar Mortemart en dan de D4 en de D5 naar de eindbestemming. Daar werden we in de vooravond verwelkomt door de eigenares van ons huisje en dit in een stralende zon. We kregen trouwens te horen dat het reeds een 2-tal maanden niet meer had geregend. Dus dat beloofde. En inderdaad s'avonds na 20u in t-shirt nog even door het dorpje gewandeld en even getelefoneerd naar het thuisfront.

De volgende morgen bij het ontwaken was het reeds duidelijk dat de droge periode voorbij was. Het water viel met bakken uit de hemel. In de hoop op iets beter weer besloten we om naar de kust te rijden in de omgeving van Rochefort (180km ver). Na ongeveer 150km kwamen we bij "Château de la Roche-Courbon". We bezochten eerst het kasteel zelf, in de namiddag gingen we in de tuin en de grotten. Bij het verderrijden naar de kust begon het plots te donderen en te bliksemen zodat we terugreden naar het huis om daar de kleren en onszelf te drogen.

Op donderdag gingen we eerst naar "Oradour sur Glane", dit is een dorpje op een 20-tal km van Limoges. Dit dorp werd op 10 juni 1944 omsingeld door SS-troepen. De gehele bevolking werd verzameld op het marktplein. Kinderen en vrouwen werden opgesloten in de kerk, terwijl de mannen werden verdeeld in schuren en garages. Daarna werden er granaten naar binnengegooid en bestookt met machinegeweren. Vervolgens werd alles in brand gestoken. In totaal stierven 642 mensen. Slechts een vijftal wisten te ontsnappen. Na de oorlog heeft men alles gelaten zoals het was en er nieuw dorp naastgebouwd. Het afgebrande dorp werd ommuurd en behouden als monument voor degenen die toen op zo'n wrede manier werden vermoord. Na de middag reden we met de motor langs "St.Victurnien" aan de Vienne en "Cognac-la-Forêt". Iets verder stopten we aan de "Dolmen Pierre Levée". Na het passeren van Rochechouart bezochten we het "Sanctuaire gallo-romain, het Romeins bad van Chassenon. Na de rondleiding reden we tot Chabanais om vanaf daar de Vienne te volgen tot voorbij Confolens tot aan de kasteelruïne van "St.Germain-de-Confolens. Langs "Esse" en "Brillac" terug naar Bussière-Boffy.

De volgende morgen eerst doorheen " Monts de Blond", daar vind je o.a. bij "Rochers de Puychaud" enorme zwerfkeien. Daarna naar "Monts d'Ambasac" met o.a. "Razès" en "Jabreilles-les-Bordes". En zo werd de ganse dag gevuld met motorrijden in een prachtige streek met bewolkt maar toch droog weer.

Op zaterdag stond "Limoges" op het programma. Naast een bezoek aan het centrum bezochten we mede door de regen ook het "Musée municipal de l'Evêché" en " Le musée national Adrien Dubouche" Op de terugweg stopten we in "Mortemart" voor het avondeten.

De zondag reden we dan terug naar Tielt in de zon (waren net overgeschakeld op winteruur!).

Algemene info vind je op de linkpagina

 

LINKS REIZEN HOME E-MAIL